[Winiarstwo #14] Wino z czerwonych porzeczek


Domowe wino z czerwonych porzeczek

Składniki na 10 L nastawu:
- 5 kg czerwonych porzeczek
- pektoenzym
- 8 L wody
- 2 kg cukru
- 0,5 szklanki czarnej herbaty
- drożdże winiarskie PDM
- pożywka dla drożdży

Polecamy: 
- balon 15 L

Przepis: 
Myjemy i odszypułkowujemy porzeczki. Następnie zgniatamy owoce i umieszczamy w pojemniku fermentacyjnym. Dodajemy 2 L przegotowanej, ostudzonej wody, pektoenzym oraz drożdże. Całość odstawiamy na 3 dni w celu fermentacji. Po tym czasie odciskamy i uzupełniamy balon syropem cukrowym, pozostałą częścią wody, pożywką i esencją z 2 małych łyżeczek herbaty. Nastaw przelewamy do butli i odstawiamy w zacienione miejsce na 4 tygodnie. Po zakończeniu fermentacji burzliwej młode wino zlewamy znad osadu i pozostawiamy aż do zakończenia fermentacji. Jest to także czas na korektę smakową (dosłodzenie).



Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

4 komentarze:

  1. Dzień dobry :-) po jakim czasie powinna ruszyć fermentacja w miazdze? Idzie drugi dzień i cisza, która mnie zaczyna martwić a wszystko zrobiłem wg przepisu poza tym, że podwoliłem ilość porzeczek na 10kg i wody na 4litry. Cierpliwie czekać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przepis na winko z wiśni jakiś się znajdzie?:-)

      Usuń
    2. Cierpliwie czekać :) I wiśnie też się za chwileczkę znajdą na blogu.

      Usuń
    3. :) wydrylowane wiśnie (10kg) od dzisiaj w pojemniku fermentacyjnym. Z niecierpliwością czekam na przepis :) Dziękuję.

      Usuń