[Gorzelnictwo #9] Nalewka z czarnej porzeczki



Domowa nalewka z czarnej porzeczki 
idealna na przeziębienie

Składniki na 4 L nalewki:
- 2 kg czarnej porzeczki
- 4 L alkoholu 50%
- 1 kg cukru
- pektoenzym

Polecamy:
- worek filtracyjny

Przepis:
Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Umieszczamy w słoju i zasypujemy cukrem, w tym czasie dodajemy również 3 krople pektoenzymu (rozluźni on owoc i zapobiegnie wydzielaniu się pektyn
w postaci galaretowatej zawiesiny). Po dwóch dniach mieszamy i uzupełniamy przygotowanym alkoholem. Odstawiamy na 3 tygodnie. Po tym czasie całość odciskamy i filtrujemy (np. przez worek filtracyjny BROWIN lub papierowe ręczniki) i przelewamy do butelek.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz