[Przetwórstwo #4] Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza)



Domowy syrop z mniszka lekarskiego (mlecza)
potocznie zwany miodem z mniszka

Składniki na 2 litry syropu :
- 300 kwiatów mniszka lekarskiego
- 2 l wody
- 1 kg cukru
- regulator kwasowości BROWIN

Przepis:
Kwiaty mlecza (tylko żółte płatki) włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut wraz z cukrem na małym ogniu, aż całość zacznie się redukować . Następnie dodaj do smaku regulator
kwasowości i gotuj powoli gotuj do momentu osiągnięcia przez płyn konsystencji lejącego się miodu. Tak powstały gorący syrop przelej do słoiczków i szczelnie zamknij.


Zastosowanie:
Najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, posiada także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające.

Protip: można dodać wyprodukowany syrop do destylatu, smakuje wybornie!


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz