[Piekarnictwo #2] Ciasto drożdżowe

Domowe ciasto drożdżowe

Składniki:
- 300g mąki pszennej typ 480
- 100ml mleka
- 75g rozpuszczonego letniego masła
- 2 jajka (rozmiar M)
- 8g suszonych drożdży piekarniczych BROWIN
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli

Kruszonka:
- cukier
- masło
- mąka

Polecamy:
- formę rzymską 2l


Przepis:
Mąkę przesiać na blat, dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto wstępnie wyrobić i dodać jajka. Całość wyrabiać na blacie do uzyskania gładkiej, zwartej masy (ewentualnie oprószyć 2-3 razy mąką). Następnie przełożyć do miski przykryć delikatnie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).


Formę rzymską moczyć w wodzie ok. 20 minut, następnie wysmarować masłem i obsypać dokładnie otrębami. Ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20- 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie wstawić formę do zimnego piekarnika i piec 50 minut w temp. 160-170°C do zarumienienia.

Smacznego!


      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz