Domowe ciasto drożdżowe
Składniki:
- 300g mąki pszennej typ 480
- 100ml mleka
- 75g rozpuszczonego letniego masła
- 2 jajka (rozmiar M)
- 8g suszonych drożdży piekarniczych BROWIN
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- cukier
- masło
- mąka
Polecamy:
- formę rzymską 2l
Przepis:
Mąkę przesiać na blat, dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto wstępnie wyrobić i dodać jajka. Całość wyrabiać na blacie do uzyskania gładkiej, zwartej masy (ewentualnie oprószyć 2-3 razy mąką). Następnie przełożyć do miski przykryć delikatnie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Formę rzymską moczyć w wodzie ok. 20 minut, następnie wysmarować masłem i obsypać dokładnie otrębami. Ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20- 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie wstawić formę do zimnego piekarnika i piec 50 minut w temp. 160-170°C do zarumienienia.
Smacznego!
Magda D. | Daria R. Piwowarstwo & Serowarstwo |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz