[Gorzelnictwo #8] Pernikówka


Domowa Piernikówka
 
Składniki na 1 l nalewki:
- 0, 5 l destylatu
- 0,2 l wody
- 0,2 l miodu
- laska cynamonu
- 0,5 startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka kandyzowanych skórek pomarańczy
- laska wanilii
- 5 szt. goździków
- 3 szt. ziela angielskiego

Przepis:
Do słoika z przyprawami wlewamy alkohol i pozostawiamy na miesiąc w świętym spokoju.

 Po upływie tego czasu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, cały czas mieszając. Czekamy aż miód wystygnie.

Za pomocą 3 warstw gazy/chusty muślinowej oddzielamy przyprawy od destylatu. Dodajemy ostudzony miód i rozlewamy do butelek.

Pernikówka najlepsza jest po 8-10 miesiącach.

Smacznego!





        Najlepszymi ekspertami są nasi klienci!

Marek K.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz