[Gorzelnictwo #5] Bycza krew - nalewka buraczana

 
Bycza krew - domowa nalewka buraczana
na marginesie: wyjątkowo zdrowa!

Składniki na 1L nalewki:
- 0,5 kg buraków ćwikłowych
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1L alkoholu 60%
- sok z 1 cytryny lub regulator kwasowości

Przepis:
Obrać buraki ze skórki, surowe zetrzeć na tarce i razem z sokiem umieścić w szklanym naczyniu (słoju, gąsiorze). Z jednej szklanki gorącej wody i 1,5 szklanki cukru sporządzić syrop cukrowy, zagotować, wyszumować (zebrać piankę z wierzchu), wystudzić, a następnie dodać do przygotowanych wcześniej buraków. Po godzinie dodać alkohol i postawić w chłodnym miejscu na 4 tygodnie.

Po tym czasie zlać i dodać wyciśnięty sok z cytryny. Zostawiamy nalewkę na kolejne 3 miesiące. Nalewka powinna po tym czasie pięknie się sklarować i nabrać odpowiedniego smaku.

Smacznego!


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz