[Winiarstwo #9] Wino czerwone gronowe

Domowe wino czerwone gronowe

Składniki na 10 L nastawu:
- 10 kg czerwonych winogron
- 2 kg cukru
- 2 L wody
- drożdże winiarskie
- pożywka dla drożdży

Przepis: 
Owoce obrywamy od części zielonych, lekko miażdżymy, dodajemy pektoenzym pożywkę i drożdże. Całość pozostawiamy pod przykryciem przez 3-4 dni. Po tym czasie wyciskamy sok i przelewamy do balonu uzupełniając nastaw o syrop cukrowy (woda + cukier). Pozostawiamy do fermentacji.

Po ok. 3-4 tygodniach fermentacji dokonujemy obciągu wina i korygujemy jego smak. Najlepiej spróbować :). Można także zmierzyć stężenie cukru cukromierzem. Niekiedy  wino wymaga jeszcze dosłodzenia, dokwaszenia.


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

1 komentarz: