wtorek, 3 listopada 2015

[Winiarstwo #9] Wino czerwone gronowe

Domowe wino czerwone gronowe

Czerwone wino zawiera do dziesięciu razy więcej antyoksydantów niż wino białe. Sekretem czerwonego wina są również związki zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Znajdujące się w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają utlenianiu się złego cholesterolu LDL, oraz dbają o to by zapobiec zlapianiu się ze sobą płytek krwi, w wyniku czego zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze zawarte w czerwonym winie, niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową.  Obecność garbników sprzyja natomiast prawidłowej pracy układu pokarmowego. Czerwone wino pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny, produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie. Picie wina czerwonego z umiarem...



Drukuj przepis!