[Piwowarstwo #1] Piwo dyniowe


Domowe piwo dyniowe
Halloween

Składniki:
- koncentrat OKTOBERFEST
- puszka ekstraktu słodowego  (można ją zastąpić 1 kg białego cukru lub glukozy)
- 0,5 kg surowej dyni
- przyprawa do szarlotki
- 22l wody
- drożdże piwowarskie (znajdują się pod pokrywką koncentratu)

Przepis:
Część I
1. Zamkniętą puszkę ekstraktu słodowego (koncentratu) wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewozmywaka) z gorącą wodą.
2. Do 4-5l naczynia (np. garnka) wsypujemy 1kg cukru. Dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy plastikową łyżką do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
3. Roztwór po wystudzeniu przelewamy do balonu (pojemnika fermentacyjnego). Dodajemy 20l letniej wody (wodę gorszej jakości należy uprzednio przegotować). Całość dokładnie mieszamy.
4. Gdy temperatura roztworu mieści się w granicach 21-27°C, wsypujemy torebeczkę drożdży piwowarskich i ponownie całość mieszamy przez około 30 s.
5. Balon (pojemnik fermentacyjny) zamykamy i montujemy wypełnioną do połowy wodą rurkę fermentacyjną.

Zostawiamy na 3/4 dni.

Część I I
Dynię kroimy w plastry, posypujemy 2 łyżeczkami przyprawy i pieczemy na papierze w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie dynie studzimy, obieramy ze skórki, a miąższ blendujemy. Powinniśmy w ten sposób uzyskać ok. 200-300g pulpy. Pulpę dodajemy do piwa, delikatnie mieszamy i poddajemy dalszej fermentacji.

Około 2-3 dni.

Po zakończonej fermentacji przelewamy do piwo do butelek. Na każdą butelkę 0,5l dodajemy 4 g cukru. W zależności od uznania możemy dodać przyprawy do piernika lub szarlotki (około 1 łyżeczki na 23 litry piwa).

Smacznego! 


                        Małgorzata  Sz.
                       Piwowarstwo







      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz