[Przetwórstwo #3] Dżem dyniowo-jabłkowy


Domowy dżem dyniowo-jabłkowy
Halloween

Składniki:
- 2 kg dyni
- 1,5 kg jabłek (kwaskowatych)
- 3 opakowania Frukta-Żelu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub sok wyciśnięty z jednej dużej, kwaśnej pomarańczy, aby zintensyfikować smak można do gotowania dodać otartą skórkę z tego owocu)

Przepis:
Obraną i pokrojoną na małe kawałeczki dynię wrzucić do garnka z grubym dnem, wlać 2-3 łyżki wody i rozgotować na papkę (pod przykryciem) na małym ogniu. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie dodać je do dyni wraz wodą oraz sokiem z cytryny. Całość gotować przez ok 5 minut, mieszając. Po tym czasie dodać Frukta-Żel (pektynę) oraz cukier. Wszystko razem smażyć jeszcze przez 10-15 minut. Nakładać do dobrze umytych (wyparzonych) słoików, po zakręceniu odwrócić do góry dnem lub spasteryzować.


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

2 komentarze:

  1. Witam :)
    Jezeli chodzi o ten Frukta-Zel to ile gram jest w jednej paczce? Bo w sklepach sa rozne i nie wiem jaki kupic :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazwyczaj każde opakowanie na rynku środków żelujących jest na 1 kg całkowitej masy, w przypadku dyni można dodać trochę więcej (np. na 2 kg zastosować 2,5 opakowania) W naszym Fruktażelu jest ok. 15 g jednak u nas jest to tylko sama pektyna bez innych dodatków (antyzbrylaczy, dużej ilości cukru, kwasków itp.) dlatego jest to mniejsze opakowanie niż u innych producentów, tak jak więc pisałam trzeba patrzeć na opakowanie na ile kg jest przeznaczony środek żelujący. Smacznego:) bo wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń