[Winiarstwo #6] Wino białe gronowe - lekkie



Domowe wino białe gronowe - lekkie

Składniki na 10 L nastawu:
- 10 kg białych winogron
- 1,5 kg cukru
- 1,3 L wody
- drożdże stołowe 
- 2 g pożywki
- pektoenzym

Przepis: 
Owoce obrywamy od części zielonych, lekko miażdżymy, dodajemy pektoenzym pożywkę i drożdże. Całość pozostawiamy pod przykryciem przez 2 dni. Po tym czasie wyciskamy sok i przelewamy do balonu uzupełniając nastaw o syrop cukrowy (woda + cukier). Pozostawiamy do fermentacji.

Po ok. 3-4 tygodniach fermentacji dokonujemy obciągu wina i korygujemy jego smak. Najlepiej spróbować :). Można także zmierzyć stężenie cukru cukromierzem. Niekiedy  wino wymaga jeszcze dosłodzenia, dokwaszenia.



Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz