[Serowarstwo #2] Ser domowy

Domowy ser

Składniki:
- 10 litrów mleka, 
- łyżka jogurtu naturalnego, przyprawy


Przepis: 

1. mleko podgrzać do 36-38°C 



2. dodać rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia,


3. dodać zioła oraz jogurt


4. całość pozostawić na ok. 0,5 godziny utrzymując stałą temperaturę mleka do 40°C

5. następnie dodać rozpuszczoną w 50 ml ciepłej wody (36-38°C) podpuszczkę


6. po wymieszaniu pozostawić całość na ok. 20 minut do wytworzenia zwartego skrzepu


7. po tym czasie skrzep pokroić na kostkę ok. 2 cm delikatne mieszając i podgrzewając bardzo powoli całość do ok. 40°C


 8. powstałą serwatkę odcedzamy za pomocą chusty serowarskiej


9.  ser przenieść do formy


10. odciskamy przy pomocy prasy ok. 1 godziny


11. odciśnięty ser wyjmujemy z formy


12. gotowy ser umieszczamy w zalewie solnej na 24 godziny


13. obsypujemy ser przyprawami i możemy się zajadać!



14. możemy także przyprawiony ser uwędzić(my wędziliśmy na zrębkach czereśni)



Przepis na 1 L solanki:

200 ml serwatki + 800 ml przegotowanej schłodzonej wody + 25 g soli morskiej
Składniki należy jedynie wymieszać, umieścić w solance ser i pozostawić całość na 24 godziny w temperaturze 5-15°C.



                     Renata B. 
                    Serowarstwo

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

4 komentarze:

  1. Jaka trwałość takiego sera po wyjęciu z solanki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy bez dodawania przypraw otrzymam tradycyjny ser twarogowy ktory mozna wykorzystac np. do sernika albo nalesnikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby otrzymać twaróg należy zakwasić mleko, podgrzać i daodać 2 łyżki jogurtu. Ser podpuszczkowy nie nadaje się ani do sernika ani do naleśników :(

      Usuń