[Gorzelnictwo #4] Nalewka orzechowa



Domowa nalewka orzechowa 
o właściwościach regeneracyjnych

Nalewka orzechowa to prawdziwie męski trunek o mocy ok 45%. Charakteryzuje ją ciemnobrązowa barwa oraz przyjemny gorzko-orzechowy smak. Cudownie reguluje trawienie po sytej, przaśniej biesiadzie.

Składniki na 1 l : 
- 7 sztuk orzechów włoskich - najlepiej w fazie mlecznej dojrzałości. Faza ta następuje w momencie, gdy całe orzechy (łącznie z zieloną skórką) z łatwością dają się kroić nożem. W dodatku sam orzech jest jeszcze częściowo w postaci mleczka lub galaretowatej białej masy.
- 1 litr alkoholu - najlepiej 45%
- 250 gram miodu wielokwiatowego
- od 4 do 5 goździków
- kawałek kory cynamonu

Przepis:
Orzechy kroimy na drobne kawałki, dodajemy goździki oraz cynamon i zalewamy alkoholem. Tak przygotowany napój powinien leżakować miesiąca czasu.

Odsączamy płyn. Orzechy, które odsączyliśmy zalewamy miodem  i pozostawiamy na kolejny miesiąc. Co kilka dni należy intensywnie wstrząsnąć powstałą miksturą. Nie wylewamy odsączonego płynu.

Po 30 dniach należy połączyć syrop z orzechów z odsączonym płynem i przelać do butelek. Pamiętajmy, aby odsączyć orzechy. W przeciwnym wypadku nalewka będzie miała zbyt gorzki smak.

Przygotowana w ten sposób orzechówka najlepiej smakuje po 3 miesiącach dojrzewania.


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz