[Gorzelnictwo #2] Nalewka Aroniowa

 
Domowa nalewka Aroniowa

Składniki na 5 L domowej nalewki aroniowej: 
- 3 kg aronii
- 5 litrów alkoholu 50-60% 
- 1 kg cukru
- 100-200 ml syropu wiśniowego (dobrej jakości)
- 1 ml Pektoenzymu, który zmniejsza lepkość i ułatwia klarowanie nie pozwalając ściąć się pektynom (nie jest to konieczne)

Przepis:
Aronie wkładamy minimum na tydzień do zamrażarki, następnie opłukujemy letnią wodą i umieszczamy całość w naczyniu z możliwością szczelnego zamknięcia np. w słoiku. Owoce zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Po 3 tygodniach dodajemy do smaku sok wiśniowy. Całość pozostawiamy jeszcze na 3 tygodnie.

Odciskamy owoce i dajemy nalewce czas na sklarowanie (ok. tygodnia)

Protip:Spożywać można też przed sklarowaniem.



Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz