[Winiarstwo #4] Słowniczek początkującego winiarza



SŁOWNICZEK POCZĄTKUJĄCEGO WINIARZA

 Drożdże winiarskie – specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalone gatunki drożdży. Charakteryzują się dużą siłą fermentacyjną. Wytwarzają substancje wpływające pozytywnie na smak i aromat wina.

Pożywka dla drożdży– kompozycja substancji zawierających azot, fosfor, makro- i mikroelementy oraz witaminy wspomagające właściwy rozwój drożdży, a tym samym zapewniające właściwy przebieg fermentacji.

Miazga owocowa – umyte, rozdrobnione lub delikatnie zmiażdżone owoce.

Moszcz – surowy sok wyciśnięty z owoców lub mieszanina innych składników, z których będziemy robić wino.

Nastaw – moszcz, do którego dodano drożdże (pożywkę, cukier, kwasek cytrynowy itd.).

Syrop cukrowy – specjalnie przygotowany roztwór cukru w wodzie. Cukier wsypujemy do gorącej wody (2kg cukru na 1l wody) i powoli podgrzewamy, aż do zagotowania. Powstającą na powierzchni piankę zbieramy. Po rozpuszczeniu się całego cukru, syrop odstawiamy do ostygnięcia. Do moszczu zawsze dodajemy syrop o temperaturze pokojowej.

Szczepionka drożdży- (inaczej: matka drożdżowa) drożdże winiarskie namnożone w niewielkiej ilości moszczu. Szczepionkę przygotowujemy na 2-3 dni przed rozpoczęciem fermentacji w balonie.

Fermentacja – w uproszczeniu jest to proces, w którym pod wpływem drożdży z cukru powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla.

Siarkowanie – dodawanie do wina (soku) pirosiarczynu potasu* w celu jego utrwalenia (stabilizacji).

Klarowanie – poprawianie przejrzystości wina, usuwanie wszelkiego rodzaju zmętnień i zanieczyszczeń.

Zlewanie – ściąganie wina znad osadu (zazwyczaj przy pomocy wężyka do obciągu wina).

*Nie polecamy prosiarczynu sodu, gdyż jest bardziej szkodliwy dla zdrowia.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz