[Cydrownictwo #2] Ciderini jabłkowo-truskawkowe



Domowe, wytrawne Ciderini jabłkowo- truskawkowe

Składniki na 10 l nastawu:
- 10 kg jabłek
- 4 kg truskawek
 - Pektoenzym
- Pożywka dla drożdży 
 
Przepis: 


1. Zgnieść truskawki, umieścić w np. w misce (zabezpieczonej przed muszkami) z pektoenzymem na 12-24 godziny, wycisnąć sok. 






2. Jabłka pokrój (nie obieraj ich ze skórki) i wyciśnij z nich sok (np. w sokowirówce lub przy użyciu praski do owoców). 



3. Przelej wszystko do balonu lub pojemnika fermentacyjnego, dodaj drożdże
i pożywkę. 


4. Fermentację prowadź w temperaturze 23-25 °C. Po około 2 tygodniach, kiedy nastaw przestanie już pracować, zlej go znad osadu do butelek, szczelnie zamknij  i pozostaw w chłodnym miejscu na czas kilka dni.*


*Jeżeli chcesz uzyskać cydr musujący przed zamknięciem dodaj miarkę cukru (ok. 3g/0,5L).

Najlepiej smakuje schłodzony!
Smacznego!

BROWIN RADZI: 
Podczas spożycia zamiast siedzieć przed telewizorem  czas POBUJAĆ SIĘ NA TRZEPAKU!
 



Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.
Protip: Jabłka powinny być soczyste, słodkie, dojrzałe o odpowiedniej kwasowości i zawartości garbników. Nie usuwa się skórek i pestek gdyż to one nadadzą cydrowi szczególnego smaku i aromatu. Jabłka cydrowe lub mieszanka jabłek zawierająca np.:
• 50% jabłek o charakterze neutralnym
• 20 % jabłek aromatycznych
• 20 % jabłek aromatyczno-kwaśnych
• 10 % jabłek cierpkich (ściągających)

 Polecane odmiany jabłek do cydru:
• Podwyższona kwasowość: McIntosh, Boiken, Jonatan
• Niska kwasowość: Wealthy, Antonówka, Idared
• Najlepszą jakością sensoryczną wykazywały cydry otrzymane z jabłek McIntosh i Idared.
• Najlepszy aromat: Antonówka.
• Nie poleca się do produkcji cydru jabłek Szampion.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz