[Winiarstwo #1] Wino z ryżu


Domowe wino z ryżu:

Składniki na 15 l domowego wina z ryżu: 
- 1.5 kg ryżu
- 4.5 kg cukru
- 11 l wody
- 3 cytryny
- 20 dkg rodzynek
- 2 gałki muszkatołowe (40 g)
- 12 ziaren ziela angielskiego
- szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
- pożywka

Przepis: 

Nieugotowany ryż należy partiami intensywnie przepłukać pod bieżącą wodą tak, by przelatująca woda była czysta. Ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skóry oraz z białych skórek (ważne!!!, niedokładne obranie wprowadza paskudną goryczkę ), rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy przyprawy i rodzynki. Gdy wszystkie składniki są już w gąsiorze, wlewamy roztwór cukrowy w proporcjach (pierwsza na początku druga po tygodniu fermentacji). Cukier dodajemy oczywiście w formie syropu cukrowego. Po zmieszaniu wszystkich składników dodajemy pożywkę i drożdże oraz przyprawy. W takiej postaci zostawiamy na ok. miesiąc, następnie zlewamy i zostawiamy do dalszej fermentacji.


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz