[Winiarstwo #2] Wino deserowe z fig i bananów


Domowe wino deserowe z fig i bananów:

Składniki na 4,5 l domowego wina z fig i bananów: 
- 900 g suszonych, drobno pokrojonych fig
-  225 g suszonych drobno pokrojonych bananów
- 100 g rozdrobnionych rodzynek
- 900 g cukru
- 2 średniej wielkości soczyste cytryny (lub regulator kwasowości)

Przepis: 


Należy pamiętać, że wykorzystując suszone owoce ważne jest, aby przed przystąpieniem do prac związanych z przygotowaniem wina dokładnie przepłukać je w ciepłej wodzie. Jest to niezwykle istotne, gdyż ciepła woda usuwa z powierzchni owoców związki stosowane przy ich konserwacji.
Wszystkie suszone składniki zalewamy wrzątkiem w ilości 2,25 l, dokładnie mieszamy i odstawiamy na dobę pod przykryciem.

Następnego dnia dodajemy wystudzony syrop cukrowy (900 g cukru rozpuszczone w 0,5 l wody), sok i skórki cytrynowe oraz pozostałe składniki. 

Całość pozostawiamy na 4 dni, mieszając zawartość dwa razy dziennie.

Po tym czasie odcedzamy płyn, zlewamy go do gąsiora, uzupełniamy wodą i zabezpieczamy rurką fermentacyjną. Części stałe odrzucamy. 
W trakcie całego procesu wino dwukrotnie ściągamy znad osadu. Możemy je także dosłodzić do smaku. 

Po ok. 6 miesiącach wino zlewamy do butelek.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz