[Gorzelnictwo #1] Grappa

Domowa Grappa:

Składniki na 25 L domowej Grappy:
- 5 kg cukru
- 12.5 l wody
- 12,5 l resztek z wyciskanych na sok owoców (wytłok)

Przepis: 

1. W 12,5 l wody rozpuścić 2,5 kg cukru.
2. Dodać 12,5 l resztek z wyciskanych na sok owoców (wytłok).
3. W 300 ml wody rozpuszczamy zawartość torebki drożdży gorzelniczych TurboGRAPPA (woda nie może mieć więcej niż 30C).
4. Po 30 minutach od przygotowania mieszaniny wody i owoców wlać drożdże.
5. 3 dnia dodać 1,25 kg rozpuszczonego cukru.
6. Powtórzyć 5 dnia fermentacji (1,25 kg).

7. Fermentować w temperaturze 20 - 29C w ciągu 7-10 dni od ustania wydzielania gazu (CO2).
8. Zlać płyn znad osadu.
9. poddać dwukrotnej destylacji


Pić w ilościach odpowiadających nastrojowi.
 Po spożyciu zalecamy poranną konsumpcję musującego wapna z witaminą C.



Piwowarstwo & Piekarnictwo

Daria R. | Magdalena D.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz