[Piekarnictwo #1] Chleb pszenny na zakwasie



Chleb pszenny na zakwasie pszennym:

Składniki na 750 g domowego chleba:
- 320ml letniej wody
- 10g soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 500g mąki pszennej typ 750
- 1 opakowanie Zakwasu Pszennego z drożdżami

Przepisy na wypiek chleba w piekarniku lub automacie.

1. Piekarnik:
Wyrabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostawiamy na ok. 1h pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, przekładamy do formy lub na blachę, na której będziemy wypiekać produkt. Pozostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – by ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 1h w temp. 200°C.

Do rozgrzewającego się piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą, w celu jego „zaparowania”. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą, cienką skórkę i miękisz nie straci wilgotności.

2. Automat:
Do misy automatu dodajemy w podanej kolejności wymienione składniki. Ustawiamy program podstawowy (BASIC), średnio zarumieniona skórka. Chleb gotowy będzie po ok 3 godzinach.

Smacznego!



      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo
EDIT: Tak się przejęłyśmy komentarzem, że chlebek został upieczony dzisiaj jeszcze raz i niestety nie wiemy czemu nie wychodzi :( U nas wszystko w jak najlepszym porządku.



The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

3 komentarze:

  1. Trzeci raz próbuje wg tego przepisu i nic nie wychodzi. Ciasto pomimo 20 min wyrabiania robotem nie chce odchodzić od ścianek i wszystko sie klei, a potem nie chce wyrosnąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specjalnie zrobiliśmy edit przepisu. Niestety nie wiemy co może iść nie tak :(

      Usuń
    2. Witajcie! Ja od kilku lat piekę sama chleb w domu i chcę pocieszyć autora/autorkę pierwszego posta, że i mnie się tak zdarza, że chleb po prostu wyjdzie do niczego. To co zauważyłam to to, że zawsze to jest związane z jakością mąki. Piekłam na różnych mąkach i mam swoje "pewniki" (np. żółta mąka z Biedronki,typ 650 - właściwie nadaje się do każdego wypieku). Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, ale czasem w jednej misce rosło ciasto z mąki A a w drugiej z mąki B i jedno było zwarte i "bąbelkujące" a drugie kleiste i wodniste.
      Także proszę się nie zrażać i szukać swojej ulubionej mąki. :-) Na pewno się w końcu uda. A eksperyment wart jest zachodu. Pozdrawiam.
      Gosia

      Usuń